Smörfrallor

15-20 stycken blir det.

25 g jäst

5 dl kall mjölk (3% fetthalt)

1 msk flytande honung

1 dl neutral olja (raps-, solros- eller matolja)

14 dl vetemjöl

1 tsk salt

125 g mjukt, rumstempererat smör

1 ägg, 1 skvätt vatten och en nypa salt att pensla frallorna med

1 dl vallmofrön att dekorera med

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i den kalla mjölken.
Tillsätt honung, olja och hälften av mjölet.

Knåda ihop till en kladdig deg innan du har i saltet och lite mjöl i taget under fortsatt knådning.

För riktigt goda frallor så vill du ha en kladdig men fortfarande hanterbar deg. Degen behöver knådas i minst 10 minuter med maskin.

Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timme i rumstemperatur

Mjöla ditt bakbord lite grann och kavla ut degen till en rektangel med måtten 40×20 cm. Bred ut det rumsvarma smöret på degen i ett jämnt lager.

Gör ett treslag genom att vika in mot mitten från kortsidan 2/3 och vik sedan över den bit som är kvar.

Kavla ut degen till 40×20 igen och gör sedan ett till treslag. Kavla ut degen till en rektangel igen med måtten 40×20 cm.

Skär degen i tre längder med hjälp av en pizza-slicer eller vass kniv och dela varje längd till ca 4-5 cm breda rektanglar.

Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan varje fralla täck över med en kökshandduk och plasta in så att det sluter helt tätt.

Låt stå i kylskåpet för att jäsa i minst 6h men helst över natten. Ju längre desto jäsa desto godare blir dem.

Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).

Ta fram frallorna ca 30 min innan du skall grädda dem och pensla med en uppvispad blandning av ägg, vatten och salt. Täck varje frallas yta med vallmofrön.

Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen och när ugnen är varm och du ställt in plåten med bröden kastar du in ett litet glas vatten i plåten under bröden så att du får en härligt fin och god skorpa på smörfrallorna.

Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *