Mojito

En klassisk drink från Kuba som det finns många varianter på. Förmodligen en av de mest serverade drinkarna på barer runt om i världen. Väldigt lätt att göra hemma och få fantastiskt resultat. Går även alldeles utmärkt att kombinera med olika bär och frukter.

Mojito, recept nr 1

4-6 cl Ljus rom
Juicen från 1 lime
2 teskedar socker eller sockerlag
Bladen från 2-4 myntakvistar
Krossad is

Mosa myntabladen tillsammans med socker och lite sodavatten.
Pressa i lime, häll i rom och skaka med is.
Häll up i ett glas med krossad is. Toppa med sodavatten och gernera med myntakvistarna/bladen.

Mojito recept nr 2

4 – 6 cl ljus rom
2 cl Limejuice (ca en halv limefrukt)
2 tsk Strösocker (eller ett par msk sockerlag)
Ett par kvistar Färsk mynta
Sodavatten

Vad som skall göras

Häll limejuicen i ett högt glas, tillsätt sockret och rör om tills det löser sig. Lägg därefter i den färska myntan, och krossa alltsammans med en muddler. Häll på romen, tillsätt iskuber och fyll upp med sodavaten – rör slutligen om och garnera med någon myntakvist

Mojito recept nr 3

  • 10-20 färska mynta blad, snåla inte på myntan.
  • 4 cl ljus rom
  • 2 cl färskpressad limejuice
  • 3 limeklyftor
  • 1,5 cl sockerlag, efter smak
  • Soda vatten

Börja med att lägga i myntabladen samt limeklyftorna i ett highball eller old fashion glas, mosa dessa med en muddler, alternativt en mortel om ni inte har någon muddler. Häll i romen och limejuicen samt krossad is. Toppa med väldigt lite soda, samt dekorera med en myntakvist på toppen.

Sockerlag

Att göra sockerlag är jättelätt men det är vissa saker man ska tänka på. Till att börja med så är det något som är bra att förebereda ett tag innan så att det hinner svalna tills dess att man ska göra drinkarna. Det går alldeles utmärkt att hälla på flaska då det har väldigt lång hållbarhet, speciellt om man förvara det i kylskåpet.

Sockerlag görs av endast två ingredienser, vatten och socker.

Jag använder mig av 2/3 socker och 1/3 vatten. Så för varje dl vatten går det två dl socker. Sedan kokar jag upp det på spisen i en noggrant diskad gryta, för att avslutningsvis, ifall jag ska tappa upp på flaska och ha till senare, sila det igenom en fin sil, som exempelvis en tésil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *