Bueuf Bourguigonon a lá Morberg

Ingredients
2 kg nötkött (prime rib)
100 gr rökt sidfläsk i bit eller sidsvål
2 stora morötter
200 gr små gula lökar eller scharlottenlök
200 gr champinjoner
4 msk rapsolja eller majsolja
5 cloves of garlic
(1 cups flour)
2 flaskor vin (Bourgogne)
salt and pepper
1 sockerbit
1 kryddbukett med persiljestjälkar, lageerblad, 1 kvist timjan

Garnering
200 g tärnat rökt sidfläsk (bacon)
200 gr hela smålökar
1 cup chopped parsley

Do this:
Lägg köttet i marinad: Allt kött i en bunke, häll över vinet, några hackade morötter, vitlöksbitar, och vanlig gul lök
Låt detta marinera i minst 1 day

Ta fram grytan!
Skär den rökta fläskbiten i grova skivor. Låt den smälta i grytan medan du skalar morötterna och lökarna.
Skär dessa och champinjonerna i grova bitar. Lägg ner alltsammans i grytan och bryn det tillsammans med sidfläsket.
Skär köttet i 4 cm tärningar (om du inte redan gjort det vid markeringen)
Bryn kött i omgångar i stekpanna och lägg ner i grytan.
Krossa vitlöksklyftorna och rör ner vitlöksmoset i grytan.
Pudra över med mjölet.
Häll i vinet från marinaden och ev mer vin (två flaskor ska räcka) och låt koka upp.
skim off!
Salta och peppra och lägg sedan i sockerbiten och kryddbuketten, stir.
Låt sjuda på spisen minst 1,5 timmar tills köttet är helt mört.

Hit kan man då förbereda…grytan blir bättre och bättre dag för dag…i alla fall i tre dagar.
Bryn det rökta sidfläsket med de hela smålökarna och champinjonerna (skär i 4 delar om stora) till garneringen.
Lägg ner alltsammans i grytan strax före servering och strö över hackad persilja.

Enjoy!
El Sunko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *