Gullasch

4-6 portioner

2 kg benfri grisbog i bit, svålen bortagen men fettet kvar
S P
Olivenolie
2 rödlökar, tunt skivade
2 chilifrukter, finhackade
2 msk paprikapulver
2 tsk kummin
Mejram eller oregano (helst torkade blad)
5 paprikor, skivade, olika färger
1 burk grillad paprika, á 250 gr, avrunnen, skalad och hackad
1 burk plommontomater á 450 gr
4 msk rödvinsvinäger
400 gr basmatiris
1 1/2 dl creme fraiche
Rivet skal fr 1 citron
1 liten knippe bladpersilja, hackad

Forvarm ovnen til 170-175 gr. Sätt på en gjutjärnsgryta på spisen och hetta upp den. Skär ett fint rutmönster i fettet på köttet (ganska djupt ska det vara) ända ner till själva köttet. Häll i olivolja och lite smör i grytan och lägg i köttbiten med fläsket nedåt i grytan. Stek i ca 15 minuter på medelvärme så att allt fett smälter, ta sedan upp köttet och lägg det till sidan.

Lägg nu ned rödlök, chili, paprikapulver, malen kummin, mejram/oregano, samt en rejäl nypa salt och peppar i grytan. Sänk nu värmen och bryn löken sakta i ca 10 minuter på svag värme. Därefter går följande ned i grytan:, skivad paprika, grillad paprika, och tomaterna. Lägg nu även tillbaka köttet i grytan, slå på vatten så att köttet precis täcks. Tällsätt nu vinägern. Koka upp allting, sätt på ett lock och in i ugnen i 3 timmar….eller om du har en juste gjutjärnsgryta, gör som jag, ha kvar grytan på spisen och kör där på låg värme i 3 timmar.

Köttet är klart när det är mört och karamelliserat och det ska gå lätt att dra isär med två gafflar.

Koka ris i saltat vatten i ca 10 minutter (ej färdigkokt) Låt rinna av i ett durkslag och spara en del av kokvattnet och häll tillbaka vattnet i kastrullen. Placera silen på kastrullen, lock på silen, och koka i ca 10 min på låg värme…nu blir the fluffigt och gott ,en

Rör samman gräddfilen, citronskal, och det mesta av persiljan. Ta ut grytan ur ugnen och smaka av allting. Riv eller dra isär köttet och servera gulaschen i en stor härlig soppskål. Fram med riset och gräddfilen, strö över resten av persiljan över grytan…..enjoy!!

Efterlad et Svar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort,,en,Krævede felter er markeret,,en,Navn,,en,E-mail,,en,Internet side,,en,Skriv kommentar,,en. Required fields are marked *