Friterad Kyckling i Panko med Sötsur sås

Köp frityrsmet-mix på påse, ett färdigt mjöl som du blandar med vatten, eller panera kycklingen i asiatiskt ströbröd.

Ströbrödet heter Panko, det finns numera i vanliga butiker, på hyllan med asiatisk mat. Ytan blir krispig av detta speciella ströbröd och det blir inte så degigt och fett som att fritera med vanlig frityrsmet.

För 4 personer:

3-4 Kycklingfiléer
Salt
Peppar
Chilipulver
1-2 Ägg
Panko Asiatiskt Ströbröd (ca 1/3 påse)
Rapsolja (ca 5 dl)
Jasminris för 4 personer
Sötsur el. Sweet Chili sås
ev. Soja

Börja med att koka riset enligt förpackningens instruktioner och anvisningar.
Ta det jätteförsiktigt under stekningen av kycklingen och ha alltid ett lock till hands att täcka pannan med om det skulle uppstå överhettning .

Skär kycklingfiléerna i ½-1 cm skivor
Krydda kycklingbitarna med salt, peppar och lite chilipulver.

Vispa upp ägg i en skål.
Häll asiatiskt ströbröd i en annan skål.

Värm upp rikligt med olja i en wok eller stekpanna.Oljan bör täcka botten med minst 2 centimeters djup och den får absolut inte bli så varm att den ryker

Vänd kycklingbitarna i ägget.
Rulla sedan bitarna i ströbrödet (tryck gärna kycklingen hårt i ströbrödet så att ett tjockt lager bildas).

Lägg försiktigt 5-6 bitar åt gången i den varma oljan
Oljan får INTE vara för het, då bränns paneringen och din kyckling kommer fortfarande vara rå invändigt.
Håll koll och vänd ofta så du ser att paneringen inte blir för mörk
Kycklingen bör kunna friteras/paneras i oljan minst 2-3 minuter för att hinna bli genomstekt. Ta en bit och snitta på mitten så att du ser att din temperatur och stektid är lagom
Använd en lång grilltång eller stekspade när du vänder kycklingen, ingen liten kort matgaffel så att du bränner dig ….

Vartefter bitarna blir färdiga lägger du dem på ett fat med hushållspapper, så att den överflödiga oljan kan sugas upp av pappret.

Servera nystekta/friterade med ris, sötsur sås och ev. soja

Funkar även att panera panera/fritera lax, vit fisk, fetaost skivor eller förstekt fläskfilé.

Kommentera gärna inlägget :-)