Gahkku

GAHKKU – SAMI GLOBAL CAKE

Συστατικά:

25 gram jäst
5 dl vatten
50 γραμμάρια λιωμένου βουτύρου
1 dl ελαφρύ σιρόπι
1 tsk salt
13 φλιτζάνι αλεύρι

Gör så här:

Κάντε τη ζύμη σαν μια κανονική ζύμη μαγιάς. Δουλέψτε το στο μηχάνημα για περίπου. 5 μου (περισσότερο αν το κάνετε με το χέρι).

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει κάτω από ένα πανί για περ 30-40 πρακτικά.

Dela degen i 16 μέρη και ανοίξτε κάθε μέρος σε ένα στρογγυλό.

Το τυλίγουμε αρκετά αραιό καθώς γίνεται πιο πηχτό κατά το ψήσιμο.

Τελειώστε περνώντας έναν πλάστη πάνω από κάθε κέικ πριν το ψήσετε.

Ψήνετε σε στεγνό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας για ένα λεπτό από κάθε πλευρά. Όταν σχηματιστούν μικρές φυσαλίδες στο επάνω μέρος, είναι έτοιμο να το γυρίσουμε.

Τυλίξτε τα έτοιμα ψωμάκια σε χαρτί ψησίματος και αφήστε τα να κρυώσουν.


Παγώστε τα καρβέλια και βγάλτε τα έξω όπως τα χρειάζεστε.

Segkaka

Συστατικά:

1 l mjölk

50g smält smör

2 pkt jäst

1 msk salt

2 msk stött anis

2 msk stött fänkål

½ flaska (325g) ljus brödsirap

1,25 μεγάλο (750g)vetemjöl

1,25 (700-750g)rågsikt

Gör så här:

Smält smöret och blanda ner mjölken, värm till 37º.

Lös upp jästen i degvätskan.

Häll i sirap, brödkryddor, salt och det mesta av mjölet i degvätskan och kör i bakmaskin i 5-10 μου, kolla att degen börjar släppa kanten på degskålen.

Låt degen jäsa 30 μου.

Baka ut till runda kakor ca: 2 mm, använd vanlig kavel och därefter kruskavel,

Lägg 2 st brödkakor på varje plåt klädd med bakplåtspapper.

Blir ca:36-40 st kakor

Låt jäsa på plåt 10 μου.

Grädda mitt i ugnen ca: 3-4 min i 275º, kakorna ska bli ljusbruna.

Julrevbensspjäll


4 pers, 90 μου

χρειάζεστε:

  • 1 kg kamben
  • 1,5 dl ljus soja
  • 1 dl mörk soja
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 3 cm ingefära
  • 1 st röd chili
  • 3 st solovitlökar
  • 4 st kanelstänger
  • 4 st hel stjärnanis
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 2 st nejlikor
  • 3 st torkade pomeransskal
  • 1 st citrongräs
  • Vatten

Gör så här:

  1. Putsa och dela ner kambenen i portionsbitar och lägg i en väl tilltagen kastrull, var noga med att får bort den lilla hinnan som sitter på insidan av kambenen.
  2. Skala och dela ner ingefäran, vitlöken och chilin i större bitar och lägg dem i kastrullen.
  3. Ha i alla andra ingredienser och häll på med vatten så att kambenen täcks, glöm inte bort att banka till citrongräset något så att det lättare frigör smakar.
  4. Låt sjuda under lock till köttet börja lossna från benet, ca 50 πρακτικά.
  5. Ta ut kambenen och sila av såsen.
  6. Reducera såsen till en sirapkonsistens och blanda i med kambenen försiktigt.
  7. Servera och toppa med fint strimlad vårlök, chili och sesamfrön.

Mitt julbord 2020

Detta är vad jag kommer fixa/laga till julafton.

På juldagen blir det traditionell kålsoppa med prinskorv. Kålsoppan görs på buljongen från kokning av julskinkan.

Kalla rätter på mitt julbordet

  • Inlagd Sill (löksill och Brantevikssill)
  • Gubbröra
  • Kokta Ägg med en klick majonäs och löjrom
  • Gravad lax
  • Hovmästarsås till laxen
  • Kalvsylta
  • Vörtbröd
  • Kavring

Varma rätter på julbordet

  • Köttbullar med rödbetssallad
  • Prinskorv
  • Julskinka med julsenap
  • Revbensspjäll
  • Kokt potatis
  • Πειρασμός Jansson του
  • Rödkål

Julens efterrätter och gottebord

  • Ris a la Malta
  • Pepparkakor
  • Ψωμάκια σαφράν
  • Clementiner
  • Dadlar
  • Nötter
  • Torkade fikon
  • Hemgjord kola (grädde, sirap och socker, 3 dl varje, koka upp till 132gr C ca 35-40 μου)

Julens drycker

  • Glögg
  • Julmust
  • Julöl
  • Vanlig starköl
  • Julsnaps
  • Julgrogg (förmodligen värdens godaste GT)

Σάλτσα μουστάρδας

Συστατικά:

  • 2 msk svensk senap
  • 1 msk mörk fransk senap
  • 3 σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 0,5 citron, χυμός
  • 1 σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 msk japansk soja
  • några stänk worchestersås
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 msk vatten
  • 1,5 dl rapsolja (eller majsolja)
  • 1 knippe dill

Habanerosås /Chilisås

Ingrediencer:

  • Chilifrukter,12 st (typ spansk peppar).
  • Gul lök, 2 st medelstora
  • Vitlöksklyftor, 2 st
  • Αλάτι, 2 msk
  • Ελαιόλαδο, 2 msk
  • Chilipulver, 2 tsk
  • Socker, 2 msk
  • Plommontomater, 6 st
  • Äppelcidervinäger, 150 ml
  • Färsk äppeljuice, 250 ml
  • Kryddor

Gör så här:

  1. Lägg chili, lök, vitlök i en matberedare och en generös nypa av salt och kör ngn minut i mixern tills allt är upphackat/finfördelat.
  2. Lägg allt i en varm (medelvärme) “högstekpanna som du har lite olivolja i först (ca 2 msk) innan du lägger ner allting i pannan.
  3. När det börjat fräsa tillsätter du 2 msk chilipulver.
  4. Efter ngn minut tillsätter du 2 σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  5. Låt småkoka i ca 10 πρακτικά
  6. Kör tomaterna i matberedaren tills finfördelade och tillsätt tomaterna i stekpannan
  7. Tillsätt 150ml äppelcidervinäger i stekpannan
  8. Tillsätt äppeljuicen
  9. Låt småputtra i ca 20 πρακτικά
  10. Smaksätt ev med lite salt/peppar om du vill
  11. Kör allt i en mixer tills massan blirvätska/sås
  12. Vill man ha den len så kör allt genom en fin sil
  13. Häll upp på flaskor som du givetvis kört i ugnen på 100 grader i 10 min alt i kokande vattenbad för att få bort alla bakterier

Απολαύστε !

Grytbröd

Συστατικά

  • 25 g jäst
  • 6 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 3 dl vatten, fingervarmt 37 γκρέιντερ
  • άλας

Gör så här

  1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt och honung och blanda om.
  2. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda om tills du har en jämn deg. Blanda degen tills den börjar släppa från kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 2 h eller till dubbelstorlek.
  3. Stjälp upp degen på en mjölad bakyta. Strö lite mjöl över degen och vik in kanterna. Degen kan vara lite klibbig så skölj fingrarna i lite vatten för att göra det lättare att arbeta med degen. Lägg tillbaka degen i mjölad bunke med skarvsidan nedåt.
  4. Låt jäsa under duk i ca 30 min till. Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 grader och ställ in din Stenfors Gjutjärnsgryta med locket på.
  5. Ta ut gjutjärnsgrytan och häl lite neutral olja i. Stjälp upp degen på mjölad bakyta och placera den sedan med skarven upp i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 30 μου.
  6. Ta sedan av locket och låt grädda i ca 15 minuter ytterligare för att få en ännu finare färg på brödet.
  7. När brödet är färdiggräddat lyft försiktigt ur brödet ur grytan och låt svalna innan du avnjuter det.

Pasta Salsiccia

Enligt Per Morberg

Συστατικά

4 τμήματα

  • olivolja, till stekning
  • klyfta vitlök
  • βούτυρο, till stekning
  • färsk salsicciakorv
  • 2 dl vispgrädde
  • dl passerade tomater
  • 2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
  • 1-2 dl vitt vin
  • ρίγανη (några kvistar)
  • timjankvist (några kvistar)
  • port pasta (av favoritsort)
  • άλας
  • Μαύρο πιπέρι, nymalen
  • persilja (några kvistar)

Gör så här

  1. Koka valfri pasta enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Hetta upp en liten panna med olivolja och pressa i vitlöken. Sautera den en stund utan att låta den ta färg och häll över i en liten skål.
  3. Ställ tillbaka pannan och hetta upp den igen med en klick smör och lite olja. Sprätta upp korvarna och kläm ut fyllningen i kastrullen. Låt fräsa en stund så det får en aningen färg.
  4. Häll tillbaka vitlöken i pannan och häll över grädden och de passerade tomaterna. Tillsätt tomatpurén och vitt vin. Smaka upp med örter och låt stå och puttra en stund.
  5. Häll av pastavattnet och häll pastan direkt ner i såsen och blanda om. Servera med några varv från pepparkvarnen och en grön kvist persilja.
  6. Matsortera dina lökskal och skinnet från korvarna till återvinning och njut av din pastarätt!

Klassisk Gräddsås

Συστατικά:

Detta ger ca 2,5 dl färdig sås

  • 0,5 κίτρινο κρεμμύδι, skivad
  • 0,5 rött äpple, i bitar
  • några timjankvistar
  • βούτυρο, till stekning
  • 2 dl kalvfond (se lektionen om fonder och buljong)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk anjovisspad
  • en nypa salt
  • ev. 1-2 tsk maizena + 1-2 tsk vatten
  • en klick smör, att blanka av med

Gör så här:

  1. Stek lök och äpple samt timjan i lite smör på medelvärme i ca 3–4 minuter för att få ut sötman i både lök och äpple.
  2. När du fått fin färg på lök och äpple tillsätter du kalvfonden. Reducera ner och koka ihop tills hälften återstår.
  3. Tillsätt grädde och koka ihop till fin konsistens, bara några minuter.
  4. Smaka av med gelé och ansjovisspad för att få till fin umamismak.
  5. Salta, men smaka dig fram.
  6. Sila av din gräddsås och se till pressa lök och äpple genom silen så du får med sötman och syran i såsen.
  7. Om du tycker såsen är för tunn så red den med maizena utblandat med vatten.
  8. Vispa, koka upp och känn på konsistensen. Ta eventuellt i lite till om du vill ha en tjockare sås.
  9. Precis innan servering blankar du av såsen genom att tillsätta en klick smör för att höja smaken ytterligare.