INGREDIENSER:
MAJONÄS:
- 1 ST ÄGGULA
- 1 ST FRANSK SENAP
- 2 MSK RÖDVINSVINÄGER
- 3 DL MATOLJA, CIRCA
- SALT EFTER SMAK
- PEPPAR EFTER SMAK
CURRY REMOULAD:
- 2 DL PICKLES, CIRCA
- 2 DL AV DEN FÄRDIGA MAJONÄSEN
- 2 MSK GARAM MASALA (CURRY)
- 1 MSK GURKMEJA
Gör så här:
- BLANDA ÄGGULAN MED ALLA INGREDIENSER UTOM OLJAN
- HÄLL SIST OLJAN I EN FIN STRÅLE UNDER SNABB OMRÖRNING TILLS MAJONÄSEN TJOCKNAR
- HACKA ALLA PICKLES OCH LÅTA RINNA AV
- BLANDA IHOP MED ÖVRIGA INGREDIENSER
FRITERADE LÖKRINGAR:
- 2-3 ST GUL LÖK
- 1 ST RÖDSPETTA DELAD I MINDRE BITAR
- PERSILJEKVISTAR
Gör så här:
FRITERING
- 2 DL VETEMJÖL
- 3 ST ÄGG
- 2 DL STRÖBRÖD
- 2 L FRITERINGSOLJA
GÖR SÅ HÄR:
- SKIVA LÖKEN I MINDRE RINGAR.
- LÄGG VETEMJÖL OCH SKORPMJÖL PÅ VARSIN TALLRIK.
- VISPA ÄGGEN OCH LÄGG I EN DJUP TALLRIK
- DOPPA LÖKEN FÖRST I VETEMJÖLET, SEN I ÄGGET, SIST I SKORPMJÖLET = DUBBELPANERING !
- HÄLL I LÖKRINGARNA I DEN KOKANDE OLJAN 160-180 GRARDER.
- FRITERA TILLS GYLLENBRUNA, 1 MINUT KANSKE
- SAMMA MED SPÄTTAN MEN DEN TAR CA 2-3 MINUTER.
- LÄGG SIST I PERSILJAN SOM HASTIGAST OCH TA UPP DEN NÄR DEN ÄR KRISPIG.
ROSTBIFFSSMÖRGÅS:
- 500 GR ROSTBIFF
- OLJA PLUS SMÖR TILL TILL BRYNING
- SALT EFTER SMAK
- NYMALEN PEPPAR EFTER SMAK
- MAJONÄS
- LÖKRINGAR
- TOMAT
- FRITERAD PERSILJA
Gör så här:
- Sätt in i ugnen på 125 grader.
- Gnid in rostbiffen rejält med salt och peppar.
- Bryn runt om och lägg i en ugnsform.
- Stick in en termometer så att spetsen hamnar på mitten av köttet.
- Stek till temperaturen når 60 grader. Då är köttet rosa. Det tar cirka 40-50 minuter.
- Låt svalna innan du skär upp den.
- Lägg på salladsblad.
- Skiva skivor av rostbiffen.
- Lägg på en klick av majonnäsen plus lökring, en tomatklyfta och friterad persilja.
LAXSMÖRGÅS:
Ingredienser:
- Tunt skuren laxskiva
- En klick majonnäs
- 1 st ägghalva
- Några skalade räkor
- Citronskiva
- Gurkskiva
Lägg ihop påläggen i önskad ordning
PANNBIFFSSMÖRGÅS:Ingredienser:
- Rosè och frisésallad
- Pannbiff
- Stekt lök
- Gurkskiva
Pannbiff:
- 500 g nötfärs
- 1 st gul lök
- 1 st ägg
- Ströbröd
- 3 msk fransk senap
- 3 msk soja
- 3 dl vispgrädde, ca
- Smör till stekning
- Blötlök (garnityr till pannbiffen)
- 4 st gula lökar
- 2 dl steksky buljong
Gör så här:
Pannbiff:
- Hacka löken och bryn den så den mjuknar.
- Låt sedan svalna.
- Blanda färsen med salt och ägg.
- Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en slät smet.
- Forma med blöta händer till mindre biffar.
- Bryn i smör och låt svalna.
- Blötlök
- Löken skivas och steks mjuk.
- Häll i skyn och låt koka med en stund.
PATÈSMÖRGÅS:
Ingredienser:
- Leverpastej, bakad dansk
- Gelé
- Krasse
- Inlagd gurka
- En skiva knaperstekt bacon
- Gelé (garnering till leverpastej)
- 2 dl oxfond (eller steksky från rostbiffen)
- 2 st gelatinblad
Gör så här:Gelé
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
- Blanda ner i buljongen/skyn och låt stelna.
Smörgås:
- Stek bacon och låt rinna av på hushållspapper.
- Bygg ihop ditt smörrebröd som du önskar.
SPÄTTASMÖRGÅS:
Ingredienser:
- Salladsblad
- Spätta
- Remouladsås
- Citronskiva
- Gurka
- Dill
Stek spettan, bygg ihop smörrebrödet
Enjoy