Gulasch

4-6 portioner

2 kg benfri grisbog i bit, svålen bortagen men fettet kvar
S+P
Olivolja
2 rödlökar, tunt skivade
2 chilifrukter, finhackade
2 msk paprikapulver
2 tsk kummin
Mejram eller oregano (helst torkade blad)
5 paprikor, skivade, olika färger
1 burk grillad paprika, á 250 gr, avrunnen, skalad och hackad
1 burk plommontomater á 450 gr
4 msk rödvinsvinäger
400 gr basmatiris
1 1/2 dl gräddfil
Rivet skal fr 1 citron
1 liten knippe bladpersilja, hackad

Sätt ugnen på 170-175 gr. Sätt på en gjutjärnsgryta på spisen och hetta upp den. Skär ett fint rutmönster i fettet på köttet (ganska djupt ska det vara) ända ner till själva köttet. Häll i olivolja och lite smör i grytan och lägg i köttbiten med fläsket nedåt i grytan. Stek i ca 15 minuter på medelvärme så att allt fett smälter, ta sedan upp köttet och lägg det till sidan.

Lägg nu ned rödlök, chili, paprikapulver, malen kummin, mejram/oregano, samt en rejäl nypa salt och peppar i grytan. Sänk nu värmen och bryn löken sakta i ca 10 minuter på svag värme. Därefter går följande ned i grytan:, skivad paprika, grillad paprika, och tomaterna. Lägg nu även tillbaka köttet i grytan, slå på vatten så att köttet precis täcks. Tällsätt nu vinägern. Koka upp allting, sätt på ett lock och in i ugnen i 3 timmar….eller om du har en juste gjutjärnsgryta, gör som jag, ha kvar grytan på spisen och kör där på låg värme i 3 timmar.

Köttet är klart när det är mört och karamelliserat och det ska gå lätt att dra isär med två gafflar.

Koka ris i saltat vatten i ca 10 minuter (ej färdigkokt) Låt rinna av i ett durkslag och spara en del av kokvattnet och häll tillbaka vattnet i kastrullen. Placera silen på kastrullen, lock på silen, och koka i ca 10 min på låg värme…nu blir det fluffigt och gott 🙂

Rör samman gräddfilen, citronskal, och det mesta av persiljan. Ta ut grytan ur ugnen och smaka av allting. Riv eller dra isär köttet och servera gulaschen i en stor härlig soppskål. Fram med riset och gräddfilen, strö över resten av persiljan över grytan…..enjoy!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *