Tips på goda smakkombinationer Glass

Gör egen glass
Variera ingredienser och smaksättningar och överraska med hemgjord glass. Här får du många tips för att lyckas!

• Vaniljyoghurt-Äppelmos-Kanel, add a little cream added creamier ice cream.

• Lakrits-Hallon, lakritspulver el. kross av turkisk peppar och mosade hallon eller hallonsylt.
• Honung-saffran (ev apelsin), gärna med matyoghurt som bas.
• Rabarber-Kardemumma-Mandel, gör en rabarberkompott med kardemumma och blanda med glassmixen. Tillsätt mandelspån eller hackad mandel när glassen är nästan infrusen.
• Pepparkaka, blanda pepparkakskrydda och vaniljyoghurt eller vaniljfil (och gärna lite grädde). Tillsätt pepparkakssmulor i den halvfrysta glassen eller dekorera med krossade pepparkakor.
• Lingon-Kola, lingonsylt tillsätts glassmixen, kolasås ringlas i halvfrusen glass.
• Blåbär-Vit choklad, blåbärssylt med smält vit choklad som ringlas i halvfrusen glass.
• Kaffe-Choklad, tillsätt kaffe (kallt starkt kaffe eller snabbkaffepulver) and chocolate sauce in the

Grundrecept på Glass

Ingredients

2 yolks
100 g sugar
300 ml Mjölk
250 ml Vispgrädde

Instructions

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en skål som tål värme, eg a glass bowl.

2. Blanda mjölk och grädde i en kastrull och värm till minst 60 grader.

3. Häll den varma gräddmjölken över äggvispet, lite i taget, while whisking.

4. Nu finns det två alternativ, antingen kyler du glassmixen direkt eller så värmer du upp den igen för att bli lite tjockare. Båda sätten ger god glass men om du värmer glassmixen en andra gång blir glassen lite mer krämig och smälter inte så lätt när den är fryst.
Kyla mixen
Kyl glassmixen i kylskåp 2-4 hours, eller helst över natten, så att den blir riktigt kall.

Värma mixen
Värm glassmixen i en kastrull, under ständig vispning, till ca 80-85 grader, eller tills den tjocknar, it must not boil. Kyl i kylskåp 2-4 hours, eller helst över natten, så att den blir riktigt kall.

5. Nu är det dags att starta glassmaskinen. Häll i den kalla glassmixen i glassmaskinen och låt den gå ca 20 minuter eller tills glassen fått fin konsistens.

6. När glassen fått rätt konsistens bör den frysas 3-4 timmar för att den ska gå att servera snyggt och inte smälta för fort. Vill man äta direkt så går det såklart bra det också!

7. Om du vill tillsätta en smaksättning, kan man antingen göra detta samtidigt som man häller i glassmixen i maskinen, eller när glassen har blivit lite fastare, it depends on whether you want the flavoring to be mixed completely or partially with the ice cream.

Viktigt att allt som tillsätts är kallt för att inte stora iskristaller ska bildas under infrysningen. Vill du t ex göra chokladglass kan du tillsätta hackad choklad i steg 2 när du värmer grädde och mjölk.

Whiskey Sour Slushy

INGREDIENTS
1 cup = 2,4 dl

For the Slushy Base:
1 1/4 cup lemon juice from 8 to 10 lemons
1 1/2 cups filtered or bottled water
1 cup corn syrup
7 tablespoons bourbon or rye, plus more for serving
1 tablespoon grated lemon zest from 1 to 2 lemons
3/4 teaspoon kosher salt
For the Red Wine Syrup:
1 1/2 cups red wine (see note)
3/4 cup sugar

DIRECTIONS
1.
For the Slushy Base: In a large bowl whisk together lemon juice, water, corn syrup, whiskey, lemon zest, and salt until very well combined. Transfer to freezer and chill until very cold, about 1 1/2 hours.

2.
Transfer chilled base into ice cream maker and churn until base looks like a soft sorbet without visible liquid pooling at the top. A spoon pressed against the base should leave a clear indentation once removed. Transfer churned base to an airtight container and chill in freezer until ready to serve.

3.
For the Red Wine Syrup: In a small saucepan, whisk together wine and sugar over high heat. Once all sugar is dissolved, let wine boil until it reduces in volume by half, bubbles begin to stack on each other, and the syrup reads 222°F on a candy thermometer. Transfer to a small container and chill in refrigerator until ready to serve.

4.
To Assemble: Spoon 1 to 2 tablespoons of wine syrup in the bottom of each bowl or cup. Scoop about 1/2 cup slushie base into a small work bowl, then stir in additional whiskey to each person’s taste. Slushy base will remain semi-solid even with a generous amount of added alcohol. Serve with a spoon or a thick straw.

Dirty Mojito Slushie

WHAT YOU WILL NEED

1 cup = 2,4 dl

1 cup fresh squeezed lime juice
1 cup water
1/2 cup regular sugar, or light brown sugar
1/2 cup dark rum
a small handful of fresh mint leaves
3/4 tsp powdered gelatin (optional)
Order Ingredients

INSTRUCTIONS

Put the mint leaves at the bottom of a bowl. Add the water and crush the mint well to release the flavor. Add the sugar and stir or whisk until it is dissolved. Make sure it gets completely dissolved. Strain to remove the mint.
Add the lime juice and rum and stir well. Refrigerate for 30 minutes.
Dissolve the gelatin in 1 tablespoon of water and let sit for a few minutes.
Whisk the gelatin into the lime juice and rum until it is completely incorporated.
Pour into the bowl of your ice cream maker and process as if you were making ice cream or sorbet. It will take about 20 minutes for the mix to get to a soft slushy stage.
Scoop into chilled glasses and garnish with fresh mint and limes.

The gelatin is optional, It is added to try and get a slightly firmer consistency to the slushie because the presence of rum in the mixture means that it won’t freeze as easily as regular sorbet or ice cream. Feel free to use it or not.

Romrussinglass

Ingredients

5 cups milk
5 cup heavy cream
1 vanilla pod
10 egg yolks
2 cup granulated sugar
Gula plus svarta russin
3 dl Jamaicarom, as
Riven choklad

Do this

Lägg russinen att dra i romen i ca 2 dagar innan du ska göra glassen.
Häll i äggulorna och strösockret i en bunke.
Vispa i en hushållsassistent.
Häll ihop mjölken och grädden.
Lägg i vaniljstången och värm upp till nästan kokpunkten.
Skrapa ur innehållet i vaniljstången ner i gräddmjölken.
Häll över i gräddmjölk kastrullen och koka inte mer än 85 grader.
Häll i rom- och russinblandningen.
Låt svalna tills det blir riktigt kallt.
Häll i smeten i en glassmaskin och kör.

Dekorera med riven choklad

Strawberry

Ingredients

500 g jordgubbar
2 dl strösocker
5 dl standardmjölk (3%)
5 dl vispgrädde
10 st äggulor
2 msk pressad citron
1 st vaniljstång

Do this

Rensa och dela jordgubbarna grovt.
Lägg dem i en bunke och strö över lite extra socker, about 2 tablespoons.
Let sit for a while.

Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kornen och lägg både korn och stång i mjölkblandningen.
Värm tills den nästan börjar koka, ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen dra i 20 minutes.

Vispa äggulor och 2 deciliter socker pösigt.

Fiska upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll blandningen över äggulorna under konstant vispande.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen, ställ kastrullen på spisen och värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna (as 85 grader).
Häll sedan blandningen i en bunke där den får svalna.

Kör jordgubbarna till grovt mos i en matberedare.
Häll ner i den svalnade äggblandningen tillsammans med citronsaften.
Frys i glassmaskin.

Servera med lite färska jordgubbar.

Lemon&lakritsglass

Ingredients

2.5 cup heavy cream
200 ml burk kondenserad mjölk (400ml)
fröna från en halv vaniljstång
1 st finrivet skal av en ekologisk citron
3 st käck
1.5 tbsp water
1 nypa flingsalt

Cooking
Vispa 2,5dl grädde blandat med 1/2brk kondenserad mjölk samt frön från en halv vaniljstång ”fluffigt”. Smeten ska inte bli för hårt vispad.
Under tiden smält på medelvärme 3st käck som du bryter i bitar tillsammans med 1,5msk vatten och en nypa flingsalt.
Låt den lakritssirapen svalna något.
Smaksätt sedan grädden med citronzest från 1st ekologisk citron.
Häll smeten i en form och ringla i lakritssirapen och dra en gaffel omkring i smeten så att lakritsen får en ”ripplad” effekt.
Sätt lock eller plastfolie på formen och frys blandningen i 3-4 hours.

Licorice Frozen Yoghurt with blackcurrants

Ingredients

1 st gelatinblad
1.5 cups water
2.5 cup granulated sugar
40 g glykos eller honung
1 msk lakritsgranulat
3.5 dl matyoghurt
3 dl svartvinbärspuré – mixade och eventuellt passerade färska frysta eller tinade svarta vinbär

Cooking
Låt gelatinbladet ligga i blöt i en skål med kallt vatten i 5 –10 minuter.
Boil 1 1⁄2 deciliter vatten, sugar, glykos och lakritsgranulat och rör om tills sockret har smält. Dra av från plattan.
Plocka upp gelatinbladet ur vattnet och lägg ner det i den varma sockerlagen.
Rör om tills det har smält och låt lagen kallna helt.
Blanda ner yoghurt och svartvinbärspuré i den kalla lagen.
Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig (20-30 Minutes).
Täck med plast eller lock och låt sedan glassen stå i frysen i minst 1 timme före servering.

engelsk Gelato….glass

Grundrecept

Ingredients

1 vanilla pod
1 st obesprutad citron
3.5 cups milk
3.5 cup heavy cream
6 egg yolks
150 g sugar

Cooking
Slit the vanilla pod.
Rinse the lemon and cut out a piece of shell, a size corresponding femkronas. Avoid the white.
Pour the milk and cream in a saucepan, Add the vanilla and lemon zest, heat to boiling point.
It should be small bubbles around the edge.
Set the pan aside.

Whisk egg yolks and sugar until it is light and fluffy.
Pick up the lemon peel and vanilla pod from the milk mixture.
Pour the milk mixture into the egg mixture while whisking.
Pour the batter into the pan and put it back on the stove over low heat.
Let the cream to simmer, stirring for about 10 minutes until thickened.
It must not boil (just before it reaches the boiling point it starts to smoke heavily).

The cream is ready when you can make tracks in batter on a spoon that you dipped in the pan.
Allow the cream to cool before freezing to ice cream.