Pistageglass på svenskt vis

Ingredients 

100 g osaltade skalade pistagenötter40 g socker
5 yolks
75 g sugar
2 1/2 cup heavy cream
2 1/2 cup whole milk

Coarsely chop the nuts and put them in a pan together with milk and cream.

Hetta upp till kokpunkten, dra sedan av kastrullen av värmen och låt dra 15 minutes.

Strain the cream mixture and set aside.

Mixa nötterna med 40 g socker till en fin massa. Put aside.

Beat the egg yolks fluffy with the rest of the sugar.

Hetta upp gräddblandningen igen, häll över en slev av den i äggvispet under omrörning. Then pour the batter into the saucepan with the cream mixture.

Rör om glassmeten på medelvärme tills den nått en temperatur på 84°. Rör ned nötmassan och sila sedan smeten genom en finmaskig sil. Let cool.

If you have time, let the dough rise in the fridge for a few hours.

Kör sedan glassen i glassmaskin och frys den sedan i minst 4 hours before serving.

 

Pistageglass, Gelato Di Pistacchio


10 portions,Ingredients

200 g osaltade skalade pistagenötter
400 g strösocker (plus 80 g extra)
700 ml milk 3%
300 ml cream
10 stora ekologiska äggulor

Lägg pistagenätterna i en mixer tillsammans med de extra 80 g sugar. Mixa det hela först i puls sedan i full fart till ett finfint pulver.

Ta fram en tjockbottnad kastrull och värm mjölk och grädde till exakt kokpunkten och ta direkt kastrullen av värmen.

Blanda ägg och socker i en matberedare och vispa samman det hela i cirka 8 minutes. Tillsätt då den varma gräddmjölken och låt maskinen gå på lägsta varv hela tiden. När allt är ihopvispat, häll tillbaka smeten i kastrullen och värm sakta, sakta över svag värme tills smeten lätt fastnar och ”stannar kvar” på baksidan av en träslev. It takes approximately 10-15 minutes.
Ta då kastrullen från värmen och vispa ner pistagepulvret. Blanda väl och sila sedan smeten genom en finmaskig sil, ner i en bunke.
Låt smeten svalna i kylskåp i 12 timmar innan den körs i glassmaskin. Approximately 30-40 minuter i maskinen sen in i frysen i ett gäng timmar. Låt glassen stå framme några minuter innan servering.

God sommardrink

2 25 dl ljus rom
0,5 L jordgubbar
0,5 L kiwi
1 flaska vitt vin, saugvignon blanc
1 flaska cava
2,25 cup sugar
2,25 cups water
3 apelsiner

Top off the strawberries and halve them.

Skala kiwi och skiva upp i “slices”/pennies.