Pistageglass på svenskt vis

innihaldsefni 

100 g osaltade skalade pistagenötter40 g socker
5 äggulor
75 g socker
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl standardmjölk

Saxið hneturnar gróft og setjið þær á pönnu ásamt mjólk og rjóma.

Hetta upp till kokpunkten, dra sedan av kastrullen av värmen och låt dra 15 mínútur.

Sigtið rjómablönduna og setjið til hliðar.

Mixa nötterna med 40 g socker till en fin massa. Setja til hliðar.

Þeytið eggjarauðurnar loftkenndar með restinni af sykrinum.

Hetta upp gräddblandningen igen, häll över en slev av den i äggvispet under omrörning. Hellið svo deiginu á pönnuna með rjómablöndunni.

Rör om glassmeten på medelvärme tills den nått en temperatur på 84°. Rör ned nötmassan och sila sedan smeten genom en finmaskig sil. Látið kólna.

Ef þú hefur tíma, láttu deigið hefast í ísskápnum í nokkrar klukkustundir.

Kör sedan glassen i glassmaskin och frys den sedan i minst 4 klukkustundum fyrir framreiðslu.

 

Pistageglass, Gelato Di Pistacchio


10 portioner,innihaldsefni

200 g osaltade skalade pistagenötter
400 g strösocker (plus 80 g extra)
700 ml mjölk 3%
300 ml grädde
10 stora ekologiska äggulor

Lägg pistagenätterna i en mixer tillsammans med de extra 80 g socker. Mixa det hela först i puls sedan i full fart till ett finfint pulver.

Ta fram en tjockbottnad kastrull och värm mjölk och grädde till exakt kokpunkten och ta direkt kastrullen av värmen.

Blanda ägg och socker i en matberedare och vispa samman det hela i cirka 8 minuter. Tillsätt då den varma gräddmjölken och låt maskinen gå på lägsta varv hela tiden. När allt är ihopvispat, häll tillbaka smeten i kastrullen och värm sakta, sakta över svag värme tills smeten lätt fastnar och ”stannar kvar” på baksidan av en träslev. Det tar cirka 10-15 minuter.
Ta då kastrullen från värmen och vispa ner pistagepulvret. Blanda väl och sila sedan smeten genom en finmaskig sil, ner i en bunke.
Låt smeten svalna i kylskåp i 12 timmar innan den körs i glassmaskin. Um 30-40 minuter i maskinen sen in i frysen i ett gäng timmar. Låt glassen stå framme några minuter innan servering.

God sommardrink

2 25 dl ljus rom
0,5 L jordgubbar
0,5 L kiwi
1 flaska vitt vin, saugvignon blanc
1 flaska cava
2,25 dl socker
2,25 dl vatten
3 apelsiner

Toppa jordgubbarna och halvera dom.

Skala kiwi och skiva upp i “slices”/slantar.