Entrecote Grillspett A La Morberg

Ingredienser
antrykot, jak na przykład (4 skivor à 150-200g)) 800 g
8-12 grillspett
sól i pieprz

Marinad
ząbki czosnku 2 st
schalottenlökar 2 st
färsk ananas 0.25 st
timjan i kruka 0.25
Szczypiorek 1 knippe
bladpersilja 1 knippe
habanero (chilifrukt) 0.25 st
olivolja 1.5 dl

Jamaica BBQ-sås
färsk ananas 0.5 st
papaya 0.5 st
jordnötter 1 dl
pieprz 2 msk
cytryna, saften av 0.5 st
habanero 0,5 st (eller ¼ om du inte vill ha så stark sås)
myntablad 6 st
olivolja 4 msk

Gör så här:
1 Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.
2 Marinad: Skala vitlöksklyftorna och schalottenlöken.
Skär bort skalet på 1/4 dels bit av ananasen.
Skär alltsammans i mindre bitar och mixa till en slät sås med resten av ingredienserna.
3 Entrecôte: Skär bort senor från köttet. Strimla det sedan i ”fingerstora” bitar och trä upp det på spetten.
Lägg spetten på ett fat, häll på marinaden och se till att den täcker köttet runt om.
Låt marinera i 1–2 timmar.
4 Salta och peppra på köttet och grilla sedan spetten runt om i 2–3 minuter.
5 Jamaican BBQ-sås: Skär bort skalet på en halv ananas och en halv papaya.
Skär frukten i mindre bitar och lägg den i en mixer.
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät sås.

Svartvinbärssorbé

Ingredienser
vatten 1 dl
strösocker 1 dl
citronsaft 2 msk
svarta vinbär 300 g

Gör som Morberg

1 Koka upp socker och vatten i en kastrull tills sockret har löst sig och vätskan klarnar och låt sedan svalna.
2 Mixa vinbären och sila eventuellt bort skal och kärnor med en nätsil.
3 Blanda sockerlagen och vinbärspurén och smaka av med citronsaften.
4 Kör sedan i glassmaskin eller ställ undan i frys i cirka 4 timmar. Kom då ihåg att röra runt någon gång i timmen så att glassen blir luftig.
Zdjęcia

Pastasallad med fetaost och avokado

Ingredienser
Kokt makaron penne 1 l
feta 100 g
tomater 3 st
avokado 2 st
rödlök 1 st
biała część dolna z porem 10 cm
olej rzepakowy 1 dl
olivolja 0.5 dl
ząbki czosnku 2 st
świeża bazylia 1 garnek
Szczypiorek 1 knippe
sól i pieprz

Proste i bardzo dobre, idealne, kiedy chcesz, możesz szybko.
Upewnij się, aby znaleźć dobre awokado, ponieważ jest ważnym elementem tej sałatki.

Sommar Bea

Ingredienser

  • masło 250 gram
  • schalottenlökar 2 stycken
  • kvist färsk dragon el inlagd på burk 1
  • hela vitpepparkorn 8 stycken
  • rödvinsvinäger 0.5 deciliter
  • vatten 0.5 deciliter
  • Żółtka 4 stycken
  • posiekanej natki pietruszki 1 matsked
  • hackad färsk dragon 1 msk
  • sól i pieprz

Lättast att lyckas med superb bea är att försöka hålla samtliga ingredienser på samma temperatur.

 30 min, Sås för 4 port.

Gör så här

1 Börja med att smälta smöret på svag värme i en kastrull. När det är smält så ta av kastrullen från plattan men håll det fortfarande varmt.

2 Finhacka schalottenlöken och lägg den i en ny kastrull tillsammans med dragon, biały pieprz, Ocet i wodę. Koka upp och låt det reduceras till ungefär hälften.

3 Sila sedan av den reducerade lökskyn i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.

4 Rör ner äggulorna i skyn och vispa tills såsen tjocknar.

5 Tag nu bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta i det smälta smöret i en fin och tunn stråle under vispning.

6 Strö i lite hackad persilja och dragon, dodać sól i pieprz.