Sunday Roast (Morberg)

Söndagsstek med gräddsåsPer Morberg

Ingredients
benfritt nötkött av fransyska eller innanlår 750 g
allspice 6 st
butter 2 tbsp
köttbuljong 5 dl
tomatpuré 1 tbsp
Carrot 1 st
små knipplökar 2 st
persiljestjälkar 5 st
laurel 3 st
salt and pepper 1 pinch
white peppercorns 6 st
ansjovisfiléer 2 st
syrup 0.5 tbsp
vinegar 1 tbsp

Cream Sauce
skyn från stekningen 1 st
cream 2 dl
svartvinbärsgelé 2 tbsp
salt and pepper 1 pinch

Jag bryner steken på alla sidor och sedan får den puttra länge i ugnen.
Jag pytsar i en skvätt vatten då och då, tar vara på skyn och kokar ihop den med grädde till en simmog såd

Do this

1 Värm ugnen till 175°C. Putsa och torka av köttet. Bind upp det med hushållssnöre och krydda med salt och peppar.

2 Hetta upp smör i en stekgryta. Bryn köttet väl runt om. Tillsätt buljongen och tomatpurén och låt koka upp. skim off.

3 Skala och skiva moroten. Skala och klyfta löken och grovhacka persiljestjälkarna. Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med kryddor, ansjovis, sirap och vinäger och låt koka upp.

4 Lägg på lock, sätt in grytan i den nedre delen av ugnen och stek i 60 – 90 minuter tills köttet känns mört. Köttet ska släppa lätt från stekgaffeln när du stuckit i det. Ta ut steken och håll den varm i aluminiumfolie.

5 Sila skyn och skumma av fettet. Häll sky, grädde och gelé i en kastrull och låt koka ihop tills ca 4 dl återstår. Season with salt and pepper.

6 Skär steken i jämna skivor tvärs över muskeltrådarna. Lägg upp dem på varm tallrik och servera med såsen, kokt potatis och pressgurka.