Havstoviken

Bryggan i Havstoviken har min far varit med och byggt. Här på denna sida finns bryggplatserna angivna för 7 år framöver för de som har bryggplatser på denna brygga. De markerat i rött är årets platser för respektive ”platsägare”

Vädret i Havstoviken, 5 dagars prognos (yr.no)

Cincopa WordPress plugin

Havstoviken, min barndoms beach

Stranden ligger på Alnön, min fars barndomsö.

Här har jag spenderat åtskilliga somrar som barn, eller samtliga somrar som barn kanske man ska tillägga.

Vårt hus, som pappa byggde helt själv, ibland med hjälp från någon arbetskompis hemifrån, stod klart 1970. Det avverkades skog och det grävdes för avloppstankar och det gjöts grund för huset och det byggdes. Det var somrar och helger och lov som gällde, med småbarn, eget företag och en massa att stå i för mina föräldrar. Allt gjordes oftast för hand med mycket svett och kanske ibland även tårar.
Sedan dess har huset byggts ut och andra hus har tillkommit på marken under dessa dryga 40 år som fastigheten funnits i mina föräldrars ägo. Det har alltid varit ett vinterbonad hus så en hel del vintrar har jag även spenderat här som barn och även som vuxen.

Stora Havstoviken ligger ca 10,5 km från Alnöbrons brofästa (på Alnösidan räknat då). Alltid har det varit lite folk här och det kanske beror på att Tranviken endast ligger ca 2,3 km fr Stora Havstoviken. Det kändes som ”vår egen vik”. Endast grannar och bekanta låg i denna vik. Den var, på ”min” tid dold från vägen av stora tallar och ont om parkering fanns det så det bidrog väl till att inga kom hit. Vi gick alltid eller cyklade ner till stranden.Vi tog alltid med oss käk, och dryck…eller pappa fick gå och hämta…och hade det så skönt på stranden.

Det som är så oerhört bra med denna strand är att det är långgrund. Alltså mycket bra för barnfamiljer. Sen blir det djup ett tag och sedan långgrunt igen…långt ut i viken… vilket ofta gör att vattnet är varmt här. Nästan alltid varmare än exempelvis Tranviken.

Utsikten mot havet är lugnande och bra för själen. Rakt fram syns Kännigen och bakom den ön ligger…Finland… Inte långt är det till Spikarna heller. Spikarna kan synas till höger om man står på vänsta kanten på stranden.

Det rinner en kall bäck ner från Hovberget ner i Havstoviken, bredvid stranden. Perfekt att ha kylda drycker i. Här hämtade vi vatten till stugan för länge sedan innan vi borrade egen brunn för eget vatten. Än idag är det säkert några som gör det. Inom något år är det nog historia eftersom alla hus kopplas på det kommunala vattnet allt efter som.

Mer kommer om min barndoms beach…

GPS- koordinater till Havstoviken

WGS 84 (lat, lon): N 62° 22.962′, E 17° 31.041′

WGS 84 decimal (lat, lon): 62.38271, 17.51735

RT90: 6920125, 1588587

SWEREF99 TM: 6919350, 630171

Be Careful Out There!
Anders