Bete sig vid Extrem kyla

1. Klä dig med lager på lager.
”Klä dig i flera tunna lager så att du ständigt kan anpassa klädseln efter den aktiviteten du utför. Vid mer fysisk aktivitet måste du kunna lätta på klädseln för att ventilera ut överskottsvärme. Du måste tänka med kläderna”, säger Tony Gustafsson.
2. Använd gamla klassiska material.

”Gamla klassiska ylletröjor, yllemössor och tjocksockar av ull. Se till att hela tiden hålla kroppen torr”.

3. Ta av skorna inomhus.

”Vi svettas ungefär två centiliter varje timme på våra fötter. Det blir en hel del vätska som gör att det blir fuktigt och att värmen leds bort. Lätta på skobeklädnaden inomhus så att du ventilerar ut överskottsvärmen”.

4. Byt till torra sockar.

”Har jag suttit inne på ett kontor kan jag se till att byta sockar innan jag går ut. En sak ska man veta: så fort du tillför vätska till kroppen så kommer värmeåtgången att öka avsevärt”.

5. Tvätta inte ansiktet.

”Om du tvättar ansiktet och använder tvål som är fettlösande så tar du bort hudens egna skyddande skikt mot kyla”, enligt överlevnadsexperten.

6. Ta med en ryggsäck.

”Ska man göra längre förflyttningar är det inte alls dumt att ta en liten ryggsäck med ytterligare förstärkningsplagg och andra förnödenheter. Ta även med några enkla basliknande produkter att tugga på, gärna med högt energivärde. Slutar du äta får du ingen värme i kroppen”.

7. Ta med varmt vatten.

”Ta med varm vätska, jag brukar säga att man ska ha varmt vatten i termosen, en sårskada blir svår att tvätta med Oboy eller liknande. Vatten kan användas till mycket mer”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *