Koka saft

Svartvinbärssaft

20130731-203015.jpg

1 kg svarta vinbär
5 dl vatten
Sockra råsaften
6 dl socker / liter råsaft
För hållbarheten
1 krm natriumbenzoat / liter råsaft

1. Tips! Om du kokar saft på andra bär,ex. röda vinbär,hallon,jordgubb,blåbär, körsbär så minska vattenmängden till 3-4 dl. Krusbär däremot behöver 5 dl.

2. Fler tips! Bären behöver inte vara så välrensade, skräpet silas ju bort, men mögliga bär är inte bra. Lägg väl rengjorda glasflaskor,som du ska förvara saften i, i ugnen , 90ºC, så de blir varma innan du häller i den varma saften. Lägg en bit plastfolie mellan kork och flaska och skruva igen korken direkt efter att du fyllt flaskan.

3. Koka vatten och bär i ca. 10 minuter i en gryta/kastrull. Mosa bären under kokningen mot grytans kant.

4. Häll över saftmassan i en silduk med silställning över en hink/gryta. LÅT SJÄLVRINNA. Om man rör i eller vrider ur silduken kan saften bli grummlig. Spara bärmoset i silduken och koka eftersaft på den.

5. Mät upp den råa/osockrade saften. Häll den i grytan, koka upp den och tillsätt 6 dl socker / liter avrunnen saft. Låt kokaupp och småkoka i ca. 5 minuter. Skumma väl. Om du tillsätter mindre mäng socker så blir saften inte lika hållbar.

6. När saften kokat klart, ta lite saft i en kopp och tillsätt 1 krm = 0,5 gram natriumbenzoat/ liter avrunnen råsaft (osockrad), rör om och häll det sedan i grytan med den heta saften, rör om. Häll upp den heta saften i flaskor. Överdosering av natriumbezoat kan ge en bismak och saften bör heller inte upphettas sedan den är tillsatt.

7. Förvara saft mörkt och svalt. Alt. i plastflaskor i frysen.

8. EFTERSAFT: Bärmassan som blir kvar i silduken kan man koka upp på nytt med lite vatten, sila och koka upp på nytt och tillsätta socker, skumma. Saften blir inte lika smakfull och hållbar så använd den snarast. Man kan även hälla bärmoset i en saftmaja och ånga ur den sista saften.

9. TIPS! Ibland händer det att det varit för mycket pektin i bären och saften blir som gelé i flaskan. Tömm ut innehållet i en kastrull och tillsätt lite mer vatten och koka upp. Om det är svårt att få ur gelén ur flaskan så ställ den i hett vattenbad.

20130731-203015.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *