Kotitekoinen hampurilainen mahtava tarvikkeet

Hemmalda hamburgare

8 st

800 g högrev
150 rökt sidfläsk
smör och rapsolja

Putsa bort hinnorna från högreven och skär i bitar.
Skär bort svålen på sidfläsket och skär i bitar.
Lägg allt kött i en påse och lägg in i frysen i ca.20 minuter.
Montera köttkvarnen på hushållsassistenten och sätt en skål under.
Ta fram köttet ur frysen och mal det.
Forma åtta platta hamburgare och stek i smör och rapsolja i het stekpanna eller grilla.

Karamelliserad lök

2 stora gula lökar
smör och rapsolja
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1/2 kupillista vettä

Skiva löken och stek den gyllenbrun i smör och rapsolja tillsammans med socker och salt.
Häll på vattnet och låt koka in i löken på svag värme.

Friterade pommes frites

4 osat

6 stora mjöliga potatisar
1/2 liter rapsolja
suolaa

Skala potatisen och skär i stavar.
Hetta upp rapsoljan i en gryta.
Ha ett grytlock till hands ifall oljan mot förmodan skulle ta eld.
Lägg ner lite potatis i taget och fritera tills de fått lite färg.
Ta då upp den med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
När all potatis förfriterats ska den friteras en andra gång och då ska den få gyllenbrun färg.
När den har det låter man den rinna av på hushållspapper.
Salta och servera ganska omgående.

Flippin’ Hampurilaiset hamburgerbröd

11 st 70 gr

20 grammaa hiivaa
2,5 dl standardmjölk
425 gramma jauhoja
12,5 grammaa kidesokeria
7,5 gramma suolaa
25 grammaa hunajaa
37,5 grammaa rypsiöljyä

Harjaus:
1 munat
1 ripaus suolaa
1 tilkka vettä

Tee tämä:
Liuota hiiva maitoon kotiapulaisen Bowl.
Punnitse jauhot, suolaa, maitosokeria, hunaja ja rypsiöljy, ja kaada se kulhoon hiiva seos.
Vaivaa taikina koneen keskinopeudella noin 12 minuuttia.
Laita kansi tai muovikelmu kulhon ja anna nousu 30 - 60 minuuttia.
Taikinan tulisi kaksinkertaiseksi.

Laita uuni 40 gr ja osakkeen välin taikina 11 yhtä suureen osaan
Rundriv, pyöreä sileä pallo, taikina kevyesti käsin jauhotetulle pinnalle , Jokainen pala pitäisi punnita ca.70 grammaa.
Roll sanat palloiksi ja paikka voidellulle arkki. Flat koska pullat kämmenellä.
Sammuta uuni ja täyttää levy haalealla vedellä ja aseta uunin pohjalle. Aseta levyt leivät uunista ja anna kohota noin 60 – 80 minuuttia, kunnes kaksinkertaiseksi.

Kuumenna uuni 230 astetta.
Vatkaa munat, suola ja vesi haarukalla.
Brush hampurilainen leipää, laita uuniin, Vähennä lämpöä 215 astetta ja paista niitä 6 - 8 minuuttia, kunnes kullanruskeaksi.
Jokainen leipä olisi noin 9 cm halkaisijaltaan, kun kirkas.

Ylikurssirahasto: Laita uuni lämpömittari yksi heistä muutaman minuutin kuluttua, kun lämpömittari nousee 93 astetta on varsinainen.

Pippurikastiketta

Ainekset
2 msk hel vitpeppar
0.5 msk grönpeppar
1 st schalottenlök (skalad, jauhettu)
0.5 msk estragon finhackad
2 msk konjak
1 dl rödvin
2 dl grädde
3 dl reducerad, hemgjord kalvfond (eller utspädd från koncentrerad) )

Tee tämä
Rosta vitpeppar i ugnen på 150 grader i 10 min eller i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel.
Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen.
Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak.
OBS! Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong.