Entrecote Grillspett A La Morberg

Ingredienser
entrecote, ca (4 skivor à 150-200g)) 800 g
8-12 grillspett
salt och peppar

Marinad
vitlöksklyftor 2 st
schalottenlökar 2 st
färsk ananas 0.25 st
timjan i kruka 0.25
gräslök 1 impacchettare
bladpersilja 1 impacchettare
habanero (chilifrukt) 0.25 st
olivolja 1.5 dl

Jamaica BBQ-sås
färsk ananas 0.5 st
papaya 0.5 st
jordnötter 1 dl
pepe 2 msk
citron, saften av 0.5 st
habanero 0,5 st (eller ¼ om du inte vill ha så stark sås)
myntablad 6 st
olivolja 4 msk

Gör så här:
1 Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.
2 Marinad: Skala vitlöksklyftorna och schalottenlöken.
Skär bort skalet på 1/4 dels bit av ananasen.
Skär alltsammans i mindre bitar och mixa till en slät sås med resten av ingredienserna.
3 Entrecôte: Skär bort senor från köttet. Strimla det sedan i ”fingerstora” bitar och trä upp det på spetten.
Lägg spetten på ett fat, häll på marinaden och se till att den täcker köttet runt om.
Låt marinera i 1–2 timmar.
4 Salta och peppra på köttet och grilla sedan spetten runt om i 2–3 minuter.
5 Jamaican BBQ-sås: Skär bort skalet på en halv ananas och en halv papaya.
Skär frukten i mindre bitar och lägg den i en mixer.
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät sås.

Svartvinbärssorbé

Ingredienser
vatten 1 dl
strösocker 1 dl
citronsaft 2 msk
ribes nero 300 g

Fate come Morberg

1 Fate bollire lo zucchero e l'acqua in un pentolino fino a quando lo zucchero si è sciolto e il liquido diventa chiaro, poi lasciare raffreddare.
2 Mescolare ribes e la tensione, eventualmente, rimuovere bucce e semi con un nätsil.
3 Mescolare lo sciroppo e vinbärspurén e condire con succo di limone.
4 Quindi eseguire la macchina per il gelato o mettere da parte nel congelatore per circa 4 timmar. Ricordatevi di muoversi intorno a qualcuno ogni ora in modo che il gelato diventa arioso.
Foto

Pastasallad med fetaost och avokado

Ingredienser
kokt penne pasta 1 l
feta 100 g
tomater 3 st
avokado 2 st
rödlök 1 st
bianco parte inferiore di un porro 10 cm
rapsolja 1 dl
olivolja 0.5 dl
vitlöksklyftor 2 st
basilico fresco 1 pentola
gräslök 1 impacchettare
salt och peppar

Semplice e molto buono, perfetto quando si vuole, si può rapidamente.
Assicurati di trovare buoni avocado in quanto è una parte importante di questa insalata.

Sommar Bea

Ingredienser

  • smör 250 gram
  • schalottenlökar 2 stycken
  • kvist färsk dragon el inlagd på burk 1
  • hela vitpepparkorn 8 stycken
  • rödvinsvinäger 0.5 deciliter
  • vatten 0.5 deciliter
  • äggulor 4 stycken
  • hackad persilja 1 matsked
  • hackad färsk dragon 1 msk
  • salt och peppar

Lättast att lyckas med superb bea är att försöka hålla samtliga ingredienser på samma temperatur.

 30 min, Sås för 4 port.

Gör så här

1 Börja med att smälta smöret på svag värme i en kastrull. När det är smält så ta av kastrullen från plattan men håll det fortfarande varmt.

2 Finhacka schalottenlöken och lägg den i en ny kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka upp och låt det reduceras till ungefär hälften.

3 Sila sedan av den reducerade lökskyn i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.

4 Rör ner äggulorna i skyn och vispa tills såsen tjocknar.

5 Tag nu bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta i det smälta smöret i en fin och tunn stråle under vispning.

6 Strö i lite hackad persilja och dragon, smaka av med salt och peppar.