Grym pommes frittes

Du behöver

2 l vettä
1 msk ättika, 12 %
1-2 kg mjölig potatis, ex Kung Edward
1 msk salt
frityrolja

Tee tämä

Koka upp vattnet med ättikan och saltet. Skär potatisen i stavar.

Steg 1
Koka potatisstavarna försiktigt ca 8-10 minuuttia. Potatisen ska inte spricka.

Ta upp och låt torka på hushållspapper ca 20 minuuttia.

Steg 2
Värm frityroljan till 180 astetta. Fritera potatisarna ca 1-2 minuuttia. Ta upp låt torka på hushållspapper ca 20 minuuttia.

Steg 3
Värm oljan till 180 astetta. Fritera potatisarna slutligen ca 3 minuuttia. Låt torka på papper och salta före servering. För ännu krispigare resultat, frys potatisarna efter första friteringen och fritera den mängd som önskas enligt ste

Chiligryta

1,2 kg korkea riutta, korkea riutta
1 msk oregano
1 msk spiskummin
1 dl vinäger, rödvinsvinäger
1 msk honung
0,5 tärning(Kanssa) oxbuljong, + 2,5 kupillista vettä
5 dl Öl, ljust
2 burk(Kanssa) tomater, krossade
2 st lagerblad
2 msk ingefära
2,5 st chilipeppar, urkärnade
10 st vitlöksklyfta(tai)
5 stjälk(Kanssa) blekselleristjälk(Kanssa)
2 st morot
2 st gul lök(Kanssa)
1 paket pekoni
1 st olja
2,5 st Chipotle
2 st paprika, punainen

Tillagning

1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet.

2. Strimla baconet. Hacka lök, porkkanat, selleri, valkosipuli, chili och ingefära fint och fräs i grytan, så att det får lite färg.

3. Lägg tillbaka köttet och slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt i 1 timme.

4. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare i 1–2 timmar eller tills köttet känns riktigt mört.

5. Smaka av och servera med chilistuvad majs, svart bönröra och bröd.