Raggmunk med sidfläsk

Ingredienser

• 800 g potatis

• 1 egg

• 1.5 hvetemel

• 3 dl mjölk

• 2 tsk salt

• 50 g smör

• Till servering

• 500 g rimmat sidfläsk

• lingonsylt

Gjør dette

Gör en smet av ägg, mjöl och mjölk.

Skala potatisen och riv den på ett rivjärn direkt ner i smeten.

Salta.

Stek små plättar av smeten i smör på medelhög värme så att potatisen blir genomstekt.

Stek det rimmade fläsket i en het het panna.

Servera raggmunk och fläsk med rårörda lingon.

En underbar Vichyssoise blev det idag

En sjukt god och faktiskt billig vardagssoppa som man kan få craving på när som helst.

Ingredienser

Gjør dette

1 Skala och skär potatisen i små tärningar. Snitta purjolöken på längden, skölj ur all sand och strimla den fint. Skala och finhacka vitlöken.
2 Fräs alltsammans i smör i en tjockbottnad kastrull utan att det färg. Tillsätt buljongen under omrörning och koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock i 30 minuter. Rör med jämna mellanrum om ordentligtända ner på kastrullbottnen.
3 Tillsätt grädden, rör om och låt sjuda i ytterligare i 10 minuter. Mixa eventuellt soppan. Smaka av med salt och peppar.

Gjorde även krutonger till soppan men en baguette går ju lika bra.

Fisk og chips

Du behöver:

  • 600-800 g gädda (eller torsk)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 l frityrolja

Frityrsmet:

  • 3 hvetemel
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 ts bakepulver
  • 2 dl ljus öl
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Majones:

  • 3 äggulor
  • 2 tsk senap
  • salt
  • peppar
  • citron, lite
  • 4-5 dl matolje

Remouladsås:

  • 120 g blandade pickles
  • 4 dl av majonnäsen
  • salt
  • peppar

Alternativ Remouladsås:

  • Färdig remouladsås på tub
  • 3-4 dl av majonnäsen
  • Ett hackat syrligt äpple
  • Lite currykrydda efter smak
  • Salt og pepper

Servering:

  1. pommes frites, friterade
  2. Grønne erter, kokta
  3. 4 klyftor citron

Indrefilet av okse med peppersaus

Pepparsås

  • 2 Tbsp White Peppercorn
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 msk grönpeppar
  • 0,5 MSK Estragon, finhackad
  • olja
  • 3 dl kalvfond, Redusert og hjemmelaget , (eller utspädd från koncentrerad)
  • 1 dl rødvin
  • 2 MSK Cognac
  • 2 kopp fløte

Fillet

  • 1 kg oxfilé (i 4 bitar)
  • Stekt hvit pepper (Mørtel etter steking ) å rulle kjøttet inn.

Gjør dette:

  1. Rosta vitpeppar i ugnen på 150 grader i 10 min eller i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel.
  2. Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen.
  3. Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak. OBS! Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong.
  4. Kok i omtrent 10 min. Treff deretter kremen og koker videre i omtrent 10 min.
  5. Rull kantene på storfekjøttstykkene i pepper og stek kjøttet.
  6. Server med peppersaus.