Brynt smörglass med valnötter (köket.se)

Du behöver:

  • 500 g maitoa
  • 500 g grädde
  • 50 g glykos
  • 125 g strösocker
  • 125 g mörkt muscovadosocker
  • 240 g äggula
  • 1,5 gelatinblad
  • 30 g voita, brynt
  • 7 g suolaa
  • 2 dl saksanpähkinöitä

Tee tämä:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Vispa ihop strösocker, muscavadosocker och äggulorna i en bunke till en fluffig konsistens.
  3. Bryn smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa hela tiden. När smöret börjar få färg är det klart, ställ åt sidan.
  4. Koka upp mjölk, grädde och glykos i en kastrull.
  5. När mjölkgrädden har nått kokpunkt, häll vätskan försiktigt över äggblandningen under omrörning med visp och sedan tillbaka i kastrullen. Sjud försiktigt till 82 astetta. Vispa hela tiden i botten.
  6. Smält i gelatinbladen i gräddblandningen och blanda i smör och salt.
  7. Sila och kör i glassmaskin till önskad konsistens, blanda på slutet i krossade valnötter.
  8. Lägg glassen i frysen, sen i magen.

Kycklingvingar Buffalo Style

Kycklingvingarna

  • I kg kycklingvingar
  • Salt, pippuri
  • Rökt paprikapulver
  • vehnäjauho
  • Frityrolja

Starka såsen

  • 10 st röd peppar (Spansk peppar)
  • 2 kpl valkosipulinkynsiä
  • I dl brun farin socker
  • 1 kupillista vettä
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • Salt
  • 25 gr voita

Dippen

  • 200 gr blåmögelost
  • 2 dl créme fraîches
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Salt

Servera blekselleri till dippen

Tee tämä:

  1. Dela vingarna med en kniv i det naturliga snittet som finns på vingarna.
  2. Krydda med paprikapulver, suolaa ja pippuria
  3. Sikta över mjölet över vingarna
  4. Fritera i 180 astetta, några åt gången
  5. Pressa blåmögelost med gaffel och blanda i creme fraîches och vinägern i en skål. Salta lite
  6. Stek spanska pepparn på mellanvärme i en stor stekpanna så den får lite färg.
  7. Lägg i vitlöksklyftorna (som du har slantat).
  8. Häll i vattnet, äppelcidervinäger och farinsockret i stekpannan.
  9. Låta koka några minuter på svag värme.
  10. Ta allt från stekpannan och häll/lägg i en mixer och inkludera smöret och lite salt.
  11. Kör allt till en slät sås i mixern.
  12. Häll tillbaka såsen i stekpannan och de friterade kycklingvingarna samt montera ner vingarna i såsen så att såsen täcker vingarna.
  13. Servera med dippen blekselleristavarna.

Kesäkakku mansikoilla ja marenkilla

AINESOSAT

  • Sokerikakku
  • 80 g voita
  • 1,25 dl strösocker
  • 4 keltuaiset
  • ½ dl maitoa
  • 1,5 kuppi jauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • Marenki viltti:
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 150 g sekoitettuja pähkinöitä ja manteleita
  • Täyte:
  • Vanilja kerma sekoitettuna kermavaahtoon
  • Mansikat

KUINKA KÄYTTÄÄ

1. Kuumenna uuni 175 tiehöylä 2

2. Sokerikakku: Vatkaa voita ja sokeria huokoiseksi. Erota munankeltuaiset ja munanvalkuaiset, sekoita munankeltuaiset taikinaan. Lisää maito ja siivilöi jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhetta. Levitä taikina paistinpannuun, jonka reuna on vuorattu pergamenttipaperilla.

3. Marenki: Vatkaa munanvalkuaiset puolet sokerista kiinteäksi vaahdoksi, lisää jäljellä oleva sokeri ja vatkaa kiinteäksi marenkiksi, levitä marenki sienikakku taikinan päälle ja viimeistele mantelit ja pähkinät päälle.

4. Paista uunin alaosassa noin 25 minuuttia, sen pitäisi tuntua huokoiselta ja ilmavalta.

5. Nosta kakku paistinpannusta pergamenttipaperilla. Anna jäähtyä paperilla.

6. Lusikoita vaniljakerma päälle ja lisää mansikoilla.