Curry kylling med ris

Ingredienser

  • 900 gr kycklinglårfilé
  • 1 dl neutral yogurt
  • 4 msk garam masala
  • 1/2 msk gurkmeja
  • olja till stekning
  • 2 gula lökar
  • 1 bit färsk ingefära
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 färsk grön chili
  • 3 tomater
  • 2 dl vatten
  • Salt och svartpeppar
  • 1 kruka färsk koriander
  • Några kvistar färsk mynta

Gjør dette:

Dela lök, vitlök, ingefära, i mindre bitar och lägg i en panna med lite olja och fräs lite granna.

Skär upp den gröna chilin i mindre bitar och lägg i pannan. Låt allt fräsa så det får lite färg.

I med 3 msk garam masala och låt fräsa lite och sen i med tomaterna som skurits i mindre bitar. Lägg i 2 dl vatten och låt sjuda i 20-25 minuter.

Lägg kycklinglårfilé på ett uppläggningsfat för marinering. lägg i yogurt, 2 msk garam masala och en halv msk gurkmeja och låt marinera en stund.

Efter att grönsakerna sjudit i 20 minuter , kör allt i en mixer till slät massa.

Fräs på filerna i samma panna som du hade grönsakerna i. I med currypastan och låt koka i 20 min med lock på.

Smaksatt ris

  • 4 dl basmatiris
  • Lite olja
  • 2 laurbærblad
  • 2 st hel grön kardemumma
  • 1 nypa hel spiskummin
  • 1 kanelstång
  • 5,5 dl vatten
  • Litt salt
  • Blötlägg ris i i minst 25 min med riktigt med vatten.

Gör så här med riset:

Häll olja i en kastrull, i med lagerblad, kanelstång och kryddorna och låt fräsa lite, sedan i med riset.

I med en nypa salt. Låt fräsa riset lite lite grann innan du lägger i vattnet.

Koka tills vatten absorberat helt, 15-20 min.

Garam masala

Enligt Markus Aulajay

Ingredienser:

  • 3 msk korrianderfrön
  • 2 msk hel spiskumin
  • 1 kanelstång
  • 5 laurbærblad
  • 1 msk hel svartpeppar
  • 1 ts brune sennepsfrø
  • 1 msk hel grön kardemumma
  • 1 msk hel svart kardemumma
  • 1 msk hel kryddnejlika
  • 1 ss fennikelfrø
  • 3 torkade bockhornsklöver
  • 4 torkade röda chili

Gjør dette:

Rosta alla kryddor i en stekpanna några minuter.

Kör allt sedan i en mixer till en kryddblandning.

Hyllebærdrink med sprudlende og timian

Ingredienser

  • 3/4 dl vatten
  • 3/4 kopp sukker
  • 4 timian kvist
  • 2 1/2 dl konsentrert hyllebærsaft
  • 1 1/4 dl presset sitronsaft
  • 75 cl tørr musserende vin
  • isbitar

Gjør dette

Varm vann, sukker og timian i en kjele til sukkeret er oppløst. La avkjøles og trekkes inn 30 minutter. starttidsur

Sil og bland timian sirup, hyllebærsaft og sitronsaft.

Hell i glass med is og hell deretter på musserende vin og server.