Grötris till Julen

2.25 dl grötris, rundkorningt

3 dl vatten

1.5 msk smör

0.75 tsk salt

10.5 dl mjölk (3%)

1.5 msk socker

1.5 st kanelstång (kan uteslutas)

1. Mät upp risgryn och vatten i en kastrull. Tillsätt salt (0,5-1 tsk) , smör, och ev. en bit kanelstång. Koka på svag värme under lock i ca. 10 minuter.

2. Tillsätt mjölken och rör om. Koka upp på nytt och låt det hela får svälla på mycket svag värme under lock ca. 30-40 minuter utan omrörning. Tillsätt socker och rör om. (Jag kokade min i 45 minuter utan omrörelse. Tillsatte socker och rörde sedan om och ställde den för att kallna, blev då lagomt tjock)

3. Tips!Jag lägger en metallsträng mellan kastrullen och plattan, det är då mindre risk att det bränns vid.

4. Av kall risgrynsgröt kan man göra Ris á la Malta, Ris á la Malta med muskovadosocker, Apelsinris, Karelska piroger m.m.

5. Risgrynsgröten serveras med kall mjölk, socker och ev. dofta över med kanel.

6. Tips! Istället för att låta gröten småkoka i en gryta på spisen så kan man grädda den i ugnen i en ugnssäker form med lock i ca. 45 min-1 timme eller längre i 120 grader, rör om då och då tills den har tjocknat.

7. Tips! Koka gröt i soffan. När du tillsatt mjölken och kokat upp på nytt, ta kastrullen från värmen och slå in kastrullen i några dagstidningar. Vira in kastullpaketet i en filt och lägg filtpaketet i soffan över natten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *