Recept från boken Världens enklaste vegomat, Sofia von Porat, Tukan förlag.
1 portion i receptet blir cirka 1,5 liter färdig granola.
Ingredienser
9 dl havregryn
2 tsk kanel
2 dl jordnötssmör, krämig
1.5 dl agavesirap
1 tsk vaniljextrakt
1 dl russin
2 dl tranbär
Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader.
Blanda havregryn och kanel i en skål.
Värm jordnötssmör och agavesirap i en kastrull och rör tills de smält samman, tillsätt vaniljextrakt och rör om.
Häll ner blandningen i havregrynen, tillsätt russin och tranbär och blanda runt tills havregrynen är täckta.
Arbeta med händerna så att blandningen klumpar ihop sig.
Sprid ut granolan på en bakpappersklädd plåt i klumpar av valfri storlek och grädda i ugnen i 10 minuter.
Ta ut plåten, vänd på granolan med en stekspade och sätt tillbaka in i ugnen i ytterligare 10–15 minuter tills all granola har fått färg.
Låt svalna (och stelna) helt på plåten.