Long soðið Chili á Chuck steik með dökku súkkulaði.

6 personer
Tid: 3 timmar och 45 minuter

Du behöver:
1 kg tärnad högrev
1 gul lök (finhackad)
1 msk smör
1 msk olja
1 röd chilifrukt (finhackad)
2 burkar krossade tomater
3 msk kalvfond
3 flaskor öl
2 chipotle chilli, stött i mortel
1 tsk anchochili
2 lárviðarlaufinu
2 kanelstänger
1 msk spiskummin
2 tsk torkad oregano
100 g mörk choklad, 70% kakaohalt
1 lime, skal och saft
salt og pipar

Till servering:
2 dl crème fraiche

gera þetta:
Putsa köttet och tärna det i bitar.
Bryn köttet och löken i smör och olja i en gjutjärnsgryta.
Finhacka den färska chilin.
Slå på krossade tomater, kalvfond och öl.
Tillsätt alla kryddor och låt sjuda i cirka 3 timmar.
Riv den mörka chokladen och blanda i grytan (spara lite till garnering).
Smaka av grytan med limesaft, salt og pipar.
Toppa grytan med crème fraiche, riven choklad och rivet limeskal.

Thai fiskur plokkfiskur með rækju.

6 personer
Tid: 40 minuter

Du behöver:
3 Lemongrass
1 msk olja
3 matskeiðar rautt thai karrý
2 dósir kókosmjólk
2 Rhoda chilifrukter (finhackade)
1 vitlöksklyfta (hackad)
2 matskeiðar fínt rifinn engifer
1 kryddmått chiliflakes
1 lime, rifinn Zest og safa
1 matskeiðar hakkað kóríander
salt
1 kg koljafilé
1/2 kg räkor med skal

gera þetta:
Banka citrongräset með bol hnífinn (til að losa bragði).
Hitið pönnu og hella í olíu og rauðu karrý líma og steikja smá stund.
Hellið í kókosmjólk og bæta sítrónu gras.
Låt koka upp.
Bæta allt krydd, rivet lime hýði och lime safa. Tímabil, bæta hugsanlega smá salti ef þörf.
Afhýða rækjum og skera fiskinn í teninga. Bætið fisk og elda með í nokkrar mínútur. Sækja sítrónu gras.
Bæta við lok rækjum og skreytið með fínt hakkað kóríander.
Ef þú vilt meira afl, getur þú einnig efst með chiliflakes.
Berið fram með jasmine hrísgrjónum.

Spicy Cajun kjúklingur með Chorizo.

6 personer
Tid: 1 timme och 20 minuter

Du behöver:
2 gula lökar (klyftade)
2 hvítlauksrif
1 msk smör
1 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk kycklingfond
1 krm chiliflakes
2 tsk chilipulver
2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1/2 röd chilifrukt (finhackad)
2 msk bladpersilja (finhackad)
2 lárviðarlaufinu
1 hel majskyckling
3 msk soja
4 chorizokorvar, ca 300 g

gera þetta:
Stek lök och vitlök i smör och olja.
Blanda ihop krossade tomaterna med tomatpuré, vatten, grädde och kycklingfond. Lägg i löken i tomatblandningen.
Blanda ihop kryddblandning med chiliflakes, chilipulver, oregano, spiskummin, hackad chili, bladpersilja och lagerblad.
Torka av kycklingen och pensla den med soja. Ta lite av kryddblandningen och gnid in kycklingen.
Lägg kycklingen i en ugnsform.
Häll i resten av kryddblandningen i tomatsåsen.
Blanda i kryddorna väl, lägg sedan i centimetertjocka skivor av chorizo korv. Häll över tomatsåsen runt om kycklingen.
Låt kycklingen lagas i ugn, 200° i ca 50–60 minuter.
Ös kycklingen då och då för att få ytterligare smak.