Chiligryta Myllymäki-style

chili

800 gram alta barriera corallina, i tärningar

salt

3 dl vatten

3 msk fondo vitello

2 msk tomatpuré

1 st alloro

1 tsk fänkålsfrö

1 tsk origano secco

1 tsk rökt paprikapulver

2 tsk mald koriander

2 tsk spiskummin, malen

1 st röd chilipeppar, skivad med kärnor

4 klyfta(O) vitlök, skivade

2 st gul lök(ar), grovt hackade

olivolja

0,5 pentola(O) persilja

accessori

0,5 st gurka, i stavar

smör

0,5 paket bröd, mjukt

3 dl gräddfil

Tillagning

chili:

1. Putsa köttet från senor och skär ner i grytbitar.

2. Skala och grovhacka lök och vitlök och skölj och skiva chilipepparn.

3. Bryn köttet i olja i en gryta tills det har fin yta. Tillsätt lök, chilipeppar, kryddor och tomatpuré. Stek ytterligare någon minut och täck med vatten och kalvfond.

4. Koka chilin på medelvärme i ca 3 timmar tills det kokat sönder helt. Smaka av med lite salt.

accessori:

1. Skär bort kanterna på brödet och skär dem sedan i trekanter.

2. Stek brödskivorna på båda sidor i lite smör i en varm stekpanna.

3. Strö sköljd och grovhackad persilja över chilin och servera med gräddfil, gurkstavar och smörstekt bröd.