Ärtsoppa med fläsk

INGREDIENSER
500 g torkade gula ärtor (6 dl)
2 st morötter

4 st gula lökar

400 g rimmad fläskbog, i bit

15 st vitpepparkorn

3 st lagerblad

3 tsk timjan

2 tsk mejram

1 nypa salt och peppar

2 kvistar färsk timjan till garnering
GÖR SÅ HÄR

1  Dag 1: Skölj och lägg ärtorna i blöt över natten.
2. Skala en av morötterna och en av lökarna. Lägg fläsket, moroten, löken, pepparkornen, 1 tsk timjan och 2 lagerblad i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt koka i 45-60 minuter eller tills köttet faller isär när du petar på det med en gaffel.
3. Sila av buljongen och spara den till att koka ärtorna i. Skär köttet i småbitar och förvara det kallt.
4. Dag 2: Lägg de avrunna ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläskkoket och tillsätt lite vatten om det behövs. Vätskan ska motsvara ca 2 liter.
5. Gör i ordning en kryddpåse med 2 tsk timjan, 1 lagerblad och 2 tsk mejram och lägg den i soppan. Du kan också tillsätta kryddorna direkt.
6. Skala och lägg ner den andra moroten och de tre återstående lökarna. Låt sedan soppan koka i 60-90 minuter. Skumma och lyft bort skalen från ärtorna lite då och då med en visp.
7. Ta upp moroten och löken när soppan har kokat klart (vill du ha med dem i soppan mosar du dem). Späd med vatten för att få lagom tjock konsistens och smaka av med salt och peppar.
8. Lägg i fläsket och låt soppan få ett uppkok före servering. Servera med senap och garnera med en kvist kryddgrönt, gärna timjan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *