Köttbullar som man sjuder innan stekning

Ingredienser

800 gr blandfärs
1 gul lök eller silverlök
3 äggulor
2 dl gräddmjölk (50/50)
1 dl ströbröd
6 msk japansk soja
Peppar och salt efter smak
2 msk kalvfond
1 potatis

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda nästa allt av gräddmjölken och ströbrödet i en skål och låt det svälla upp till 30 minuter. Spara lite av gräddmjölken till eventuell spädning senare.

2. Riv löken (barnvänlig) eller:
2:1 hacka ena löken mycket fint och stek den på medelvärme i en stekpanna. Den ska helst inte ta färg utan bara mjukna och bli genomskinlig. Bred ut löken på en tallrik så svalnar den fortare.
2:2 hacka halva löken och stek den och den andra halvan av löken steks inte (rå men finhackad). Det finns alltså tre varianter, riven, stekt eller stekt och rå…bara att välja det man tycker är godast.

3. Pressa/mosa potatisen eller med en gaffel.

4. Blanda samman alla ingredienser väl. Använder du maskin så tänk på att inte blanda för längde då köttbullarna kan bli kompakta och hårda (gäller faktiskt alla färsrätter). Här kan du nu späda med gräddmjölken om smeten upplevs för ”styv”, ta lite i taget.

5. Sätt en traktörpanna eller en vid kastrull med vatten på spisen och låt det sjuda (temp ngn stans mellan 82-92 gr C).

6. Rulla köttbullar och lägg upp på ett blötat bleck.

7. Lägg köttbullarna i det sjudande vattnet, låt dem sjuda tills klara dvs när de flyter upp av sig själva.

8. Lägg över dem i ett durkslag så att de får rinna av.

9. Stek dem sedan i en stekpanna för färg och yta på medelhög värme.

10. Godast till köttbullar är ju antigen stuvade makaroner eller kokt potatis med gräddsås och lingonsylt och lite pressgurka.

Den japansk soja är inte alls lika salt som den kinesiska så var noga med att det är japansk soja som använd annars kommer det alldeles för salt.

//ASu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *