Grundrecept på Glass

Ingredienser

2 äggulor
100 g socker
300 ml Mjölk
250 ml Vispgrädde

Instruktioner

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en skål som tål värme, t ex en glasskål. 

2. Blanda mjölk och grädde i en kastrull och värm till minst 60 grader. 

3. Häll den varma gräddmjölken över äggvispet, lite i taget, samtidigt som du vispar. 

4. Nu finns det två alternativ, antingen kyler du glassmixen direkt eller så värmer du upp den igen för att bli lite tjockare. Båda sätten ger god glass men om du värmer glassmixen en andra gång blir glassen lite mer krämig och smälter inte så lätt när den är fryst.
Kyla mixen
Kyl glassmixen i kylskåp 2-4 timmar, eller helst över natten, så att den blir riktigt kall.

Värma mixen
Värm glassmixen i en kastrull, under ständig vispning, till ca 80-85 grader, eller tills den tjocknar, den får inte koka. Kyl i kylskåp 2-4 timmar, eller helst över natten, så att den blir riktigt kall.

5. Nu är det dags att starta glassmaskinen. Häll i den kalla glassmixen i glassmaskinen och låt den gå ca 20 minuter eller tills glassen fått fin konsistens.

6. När glassen fått rätt konsistens bör den frysas 3-4 timmar för att den ska gå att servera snyggt och inte smälta för fort. Vill man äta direkt så går det såklart bra det också!

7. Om du vill tillsätta en smaksättning, kan man antingen göra detta samtidigt som man häller i glassmixen i maskinen, eller när glassen har blivit lite fastare, det beror på om man vill att smaksättningen ska blandas helt eller delvis med glassen. 

Viktigt att allt som tillsätts är kallt för att inte stora iskristaller ska bildas under infrysningen. Vill du t ex göra chokladglass kan du tillsätta hackad choklad i steg 2 när du värmer grädde och mjölk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *