Breakfast at Sthlmbrunchclub,,en,spiseskefulde eddike,,sv,kg kartoffel mealy,,sv,ex Kung Edward,,en,stegeolie,,sv,Koge vand med eddike og salt,,sv,Skær kartoflerne i stave,,sv,Trin,,sv,Boil kartofler stænger omhyggeligt ca.,,sv,Kartoflerne vil ikke knække,,sv,Tag op og lad tørre på papirservietter rundt,,sv,Varm stegeolie til,,sv,Steg kartoflerne om,,sv,Tag op lad tørre på papirservietter rundt,,sv,Varm olien til,,sv,Steg kartoflerne endelig om,,sv,Lad tørre på papir og salt inden servering,,sv,For endnu crispier resultater,,sv,frysning kartoflerne efter første stegning og steg ønsket i ste mængde,,sv,terninger,,sv,oxbuljong,,no,olie,,de,lyse,,sv,ingefær,,sv,chili peber,,sv,stamceller,,sv,selleri stilk,,sv,pakke,,id,olie,,sv,Chipotle,,en,Trim og terninger kødet i store stykker,,sv,Brun kødet i batches i olien i en støbejern pot,,sv

Awesome pommes frites,,sv,Chiligryta,,sw

Du behöver

2 l vatten
1 msk ättika, 12 %
1-2 kg mjölig potatis, ex Kung Edward
1 msk salt
frityrolja

Gør dette

Koka upp vattnet med ättikan och saltet. Skär potatisen i stavar.

Steg 1
Koka potatisstavarna försiktigt ca 8-10 minutter. Potatisen ska inte spricka.

Ta upp och låt torka på hushållspapper ca 20 minutter.

Steg 2
Värm frityroljan till 180 grader. Fritera potatisarna ca 1-2 minutter. Ta upp låt torka på hushållspapper ca 20 minutter.

Steg 3
Värm oljan till 180 grader. Fritera potatisarna slutligen ca 3 minutter. Låt torka på papper och salta före servering. För ännu krispigare resultat, frys potatisarna efter första friteringen och fritera den mängd som önskas enligt ste

Chiligryta

1,2 kg højt rev, højt rev
1 msk oregano
1 msk spiskummin
1 dl vinäger, rødvinseddike
1 msk honung
0,5 tärning(Med) oxbuljong, + 2,5 kopper vand
5 dl Öl, ljust
2 burk(Med) tomater, krossade
2 St. laurbærblad
2 msk ingefära
2,5 St. chilipeppar, urkärnade
10 St. vitlöksklyfta(eller)
5 stjälk(Med) blekselleristjälk(Med)
2 St. morot
2 St. gul lök(Med)
1 paket bacon
1 St. olja
2,5 St. Chipotle
2 St. paprika, röd

Tillagning

1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en gjutjärnsgryta. Tag kødet,,sv,shred bacon,,sv,Hak løg,,sv,chili og ingefær fint og steges på panden,,sv,så det får lidt farve,,sv,Retur kødet og tænd de knuste tomater,,sv,øl og bouillon,,sv,Tilsæt honning,,sv,eddike og krydderier og lad kødet simre langsomt,,sv,Core og dele peberfrugterne i store stykker,,sv,Tilføj i gryden og kog i yderligere 1-2 timer, eller indtil kødet føles virkelig bud,,sv,Smag til og server med chili creamed majs,,sv,Sort bönröra og brød,,sv.

2. Strimla baconet. Hacka lök, gulerødder, selleri, vitlök, chili och ingefära fint och fräs i grytan, så att det får lite färg.

3. Lägg tillbaka köttet och slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt i 1 timme.

4. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare i 1–2 timmar eller tills köttet känns riktigt mört.

5. Smaka av och servera med chilistuvad majs, svart bönröra och bröd.

Wallenbergare

Du behöver

  • 600 g kalvfärs, iskall, men ej frusen
  • salt
  • 500 g grädde, iskall
  • 4 äggulor, iskalla
  • 0,5 tsk epiche riche/fyra kryddor
  • 3 dl dagsgammalt bröd, rivet
  • 100 g Smör
  • 2 dl gröna ärtor

Potatismos

  • 800 g potatis, skalad
  • 2 dl gräddmjölk, hälften grädde/mjölk
  • 200 g Smör
  • salt

Tilbehør:

  • rå tyttebær

Gør dette

Skala och koka potatisen.Blanda ner hälften av den iskalla färsen i en mixer matberedare.Tillsätt 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång, mixa tills färsen är slät.

Lägg upp allt i en skål och gör samma sak igen.

Mixa den resterande färsen tillsammans med 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång.

När all färs är mixad och i en skål, vänd ner den sista grädden för hand tillsammans med kryddblandningen.

Panera fyra färsbiffar i finrivet dagsgammalt bröd eller ströbröd som pressats genom en sil.

Stek sedan i smör på medelvärme så de får gyllene yta och inte bränns.

Häll av vattnet från potatisen och mixa slät med elvisp tillsammans med gräddmjölk och smör.

Smag med salt.

Bryn 100 g Smör, när det börjar dofta nötter och blir mörkare, ta av från värmen och vänd ner ärtorna.

Servera Wallenbergarna med mos, ärtor och rårörda lingon.

Epiche Riche = fyra kryddor, 1 portion består av:

  • 1 krm Muskotnöt,
  • 1 krm kryddpeppar,
  • 2 krm vitpeppar,
  • 1krm kryddnejlika.

Dubbla allt eftersom man vill ha större “dos” av kryddor.

Hemmagjord Nutella

Ingredienser:

  • 175 g skalade, rostade hassel nötter
  • 100 g mörk choklad av god kvalitet, 70 %
  • Skal och saft av 1 apelsin
  • 3 msk honung
  • 2 msk kokosolja
  • 1 nypa flingsalt


Gør dette:

  1. Mixa hasselnötter och mörk choklad fint i en mixer.
  2. Tillsätt rivet apelsinskal och saft, honung, kokosolja och flingsalt och fortsätt att mixa tills det går ihop och blir slätt.
  3. Häll upp nutellan i en glasburk och förvara svalt i kylskåp.
  4. Ta fram krämen i god tid före användning, eftersom den stelnar i kylskåp.